Absolute musthaves in de keuken Keuken

Absolute musthaves in de keuken Must haves in je keuken

Je kan misschien een mooi ingerichte keuken hebben, maar toch wil het soms gebeuren dat gerechten aanbranden. Soms is dat je eigen schuld, maar het kan ook worden veroorzaakt doordat je net niet voldoende handige spullen in je keuken hebt. Om je te helpen succesvol te koken, dus zonder dat gerechten aanbranden of op een andere wijze mislukken, presenteren we hier een aantal absolute musthaves voor in de keuken.

Pannen

Koken gaat niet zonder pannen en daarom moet de basisuitrusting van een keuken een aantal goede pannen te bevatten. Koop nooit zomaar een pan, zelfs niet als je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Je kan beter wat meer geld uitgeven voor een paar pannen van een goed merk, dan dat je een volledige pannenset koopt die uiteindelijk niet voldoet. Een suggestie voor een beginnende kok is het merk Rosle. Als basis, voor het bereiden van bijna alle soorten gerechten, is het goed om 4 of 5 pannen aan te schaffen. Dat zijn sowieso een koekenpan, 2 of 3 pannen om te koken en een hapjespan. Voor het bereiden van stoofpotjes kun je op een later moment een braadpan kopen.

Bij het kopen van pannen is het noodzakelijk om rekening te houden met het soort warmtebron. Dus controleer of je een fornuis op gas hebt of een inductieplaat, en check of de pannen die je graag wilt aanschaffen daarvoor geschikt zijn. Bij sommige merken, zoals Le Creuset, Eva Solo en Rosle hoef je hier niet op te letten, want de pannen die zij maken zijn geschikt voor elke warmtebron.

Rasp

Rasp
Rasp

In de supermarkt zijn alle producten die je wilt raspen meestal wel kant-en-klaar te koop. Maar dan bepaalt de fabrikant van die producten hoe grof of fijn de producten worden gemaakt.

Het is veel leuker om zelf je spullen te raspen. Dat is niet alleen leuk, maar ook lekker, en het ziet er voor je gasten professioneel uit als je zelf aan het raspen bent.

Het meest bekende product dat je kunt raspen is kaas. Maar met een rasp is ook uitstekend chocolade te raspen.

Met raspen bespaar je ook veel geld. Want kant-en-klaar geraspte producten zijn behoorlijk prijzig.

Als beginnend kok kun je het best een multifunctionele rasp kopen. Als je wat meer gevorderd bent kun je besluiten speciale raspen voor specifieke producten aan te schaffen.

Ontdek onze top 10 van de beste blokrasp.

Keukenmachine

Een keukenmachine is zo’n hulpmiddel waarmee je het leven een stuk gemakkelijker kunt maken. Deze machines zijn echte alleskunners, die vlees kunnen malen, groente fijn kunnen snijden, sauzen kunnen mengen en deeg kunnen kneden. Wat het gebruik van een keukenmachine leuk maakt is, dat het bereide voedsel er ineens wat minder prefab uitziet. Als je bijvoorbeeld een pasta met zelf bereide pesto maakt, heeft dat een puur ambachtelijke uitstraling. Voor een goede keukenmachine moet je wat meer geld uittrekken, maar dat verdien je snel terug. Koop bij voorkeur een apparaat met veel hulpstukken en waarvan je de onderdelen gemakkelijk schoon kunt maken.

Koffiezetapparaat

Een goed koffiezetapparaat is een musthave voor ieder huishouden. Bijna iedereen begint de dag met een kop koffie. Om verzekerd te zijn van een kwalitatief goede en lekkere kop koffie kies je een goed koffiezetapparaat. Die zijn verkrijgbaar in enorm veel soorten en typen. Neem de tijd om eerst te bepalen welk soort apparaat jouw voorkeur heeft en kies vervolgens een koffiezetapparaat van een goede kwaliteit. Je kan kiezen voor een los koffiezetapparaat voor op het aanrecht, of voor een inbouw koffiezetapparaat.

Blender

Het klinkt misschien gek, maar een blender is een apparaat waarmee je veel geld kunt besparen. Het is een ideaal apparaat om er allerlei stukjes overgebleven groente en fruit in te doen en die te mengen totdat het een lekker sapje wordt. Zonder blender belanden dit soort restjes meestal in de vuilnisbak. Je kan een blender ook gebruiken om grotere hoeveelheden groente of fruit te vermalen en te verdelen in meerdere porties.

Je kunt één of twee porties meteen gebruiken en de rest in de vriezer doen veel later gebruik. Een blender is ook ideaal voor het maken van een lekkere smoothie als ontbijt, of voor babyhapjes. Wie van plan is de blender vaak te gebruiken moet daar wat meer geld voor uittrekken. Want van een goede kwaliteit blender heb je langer plezier.

Wij zochten alvast voor jou uit wat momenteel de beste blender is.

Heerlijke smoothies dankzij een keukenblender
Heerlijke smoothies dankzij een keukenblender

Weegschaal

Beginnende koks hebben nog niet zoveel gevoel bij het gewicht van ingrediënten. Het is fijn als je met behulp van een weegschaal precies de aangegeven hoeveelheden uit recepten kunt afwegen. Een weegschaal is daarom één van de succesfactoren van beginnende kok. Kijk bij de aanschaf niet alleen naar de kwaliteit van de weegschaal, maar ook naar het design. Het is een stuk keukengereedschap dat altijd op het aanrecht staat, en dan is het fijn als die er mooi uitziet.

Keukengerei

Van keukengerei kun je niet voldoende in huis hebben. Naast bestek zijn een pannenlikker, een pollepel en een garde onmisbaar. Ook een paar goede snijplanken horen in elke keuken thuis. Veel van het andere keukengerei is niet onmisbaar, maar wel ontzettend handig om te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een paar vleesmessen, een deegroller of een kaasschaaf. Als je een beginnend kok bent doe je er goed aan om eerst een aantal basisspullen aan te schaffen. Uit de manier waarop je je als kok ontwikkelt wordt vanzelf duidelijk welke andere soorten keukengerei voor jou nuttig zijn.

Spring naar toolbar