Alles wat je moet weten over een mediaspeler om te streamen Tech

Alles wat je moet weten over een mediaspeler om te streamen Apple TV © Isorepublic - Julian O'hayon

Een streaming mediaspeler is een type digitale mediaspeler waarmee gebruikers audio- en video-inhoud van internet kunnen streamen. Streaming mediaplayers zijn zowel klein als compact en kunnen worden aangesloten op een tv of thuisbioscoopsysteem. Enkele veel voorkomende functies zijn de mogelijkheid om inhoud te streamen van populaire streamingdiensten zoals Netflix, Hulu en Amazon Prime Video. Andere functies zijn onder meer de mogelijkheid om lokale mediabestanden af te spelen, ondersteuning voor high-definition video en draadloze connectiviteit.

Wat zijn streaming media?

Als het gaat over streaming media gaat het over audio en video. Dat wordt in een gecomprimeerde vorm verzonden via internet. Door gebruik te maken van speciale technieken is het mogelijk om deze gecomprimeerde bestanden onmiddellijk af te spelen. Een kenmerk van streaming media is, dat je niet eerst het volledige bestand hoeft te downloaden. Streaming media beginnen vrijwel meteen met afspelen en tijdens het luisteren of kijken wordt de rest van het bestand gedownload. Bij een goede internetverbinding kun je luisteren of kijken zonder dat er haperingen ontstaan.

Streaming devices worden gemaakt door talloze bedrijven. De bekendste zijn Apple met het platform Apple TV, Amazon met het platform Amazon Fire TV, en Google Chromecast. Daarnaast bestaan er talloze streamingdiensten. Veel daarvan maken gebruik van apps op basis van bestaande technieken om de content te kunnen bekijken. Er zijn ook streamingdiensten waarbij gebruik wordt gemaakt van een remote unit om de content af te spelen. Bij vrijwel alle streamingdiensten is het vereist om een abonnement te nemen.

Voordelen van het streamen van mediaspelers

Er zijn verschillende voordelen van het streamen van mediaplayers. Een daarvan is dat er geen downloadtijd is. Hierdoor is geen geheugenruimte nodig om deze apparaten op je televisies aan te sluiten. Je hoeft je favoriete films en programma’s ook niet op je hardware-opslagapparaten op te slaan. Bij sommige modellen is het echter wel mogelijk om bestanden af te spelen vanaf de lokale opslag. Met de HD-streaming mediaspeler kun je de content online afspelen via een internetverbinding, wat direct afspelen betekent. Je hoeft niet te wachten tot een bestand is gedownload en vervolgens te beginnen met afspelen.

Een ander voordeel is HD audio- en videokwaliteit. Streaming mediaplayers kunnen high-definition audio- en videokwaliteit bieden. Het topmodel zoals TiVo Premiere biedt full HD-ondersteuning, inclusief 1080i- en 1080p-resolutie.

Mediaspeler om te streamen - Google Chromecast met Google TV © Google
Mediaspeler om te streamen – Google Chromecast met Google TV © Google

Voors en tegens van het streamen van mediaspelers

Pluspunten

Er zijn veel voordelen aan het streamen met behulp van mediaspelers. Ze zijn eenvoudig in te stellen en hebben uitstekende prestaties. Plug-and-play apparaten, zoals de Roku Streaming Stick+, maken het eenvoudig om te beginnen met streamen, en als je eenmaal aan de slag bent, kun je genieten van al je favoriete films, tv-programma’s en meer. Een ander topmodellen is de Pro 4K HDR Streaming Media Player, die is uitgerust met een geavanceerde NVIDIA Tegra X1+-processor, die betere prestaties levert.

Nadelen

Er zijn nadelen verbonden aan het streamen van mediaspelers. Je hebt voor de meeste mediaspelers een snelle internetverbinding nodig. Streaming mediaspelers verbruiken veel data. Dit kan een probleem zijn als je een beperkt data-abonnement hebt. Veel streaming mediaspelers, zoals Roku Express+, hebben niet de mogelijkheid om offline inhoud te bekijken. Dit kan frustrerend zijn als je een film of show probeert te kijken tijdens een lange vliegreis.

Conclusie

De streaming mediaspeler is een geweldige aanvulling op elk thuisbioscoopsysteem. Met de speler heb je toegang tot een verscheidenheid aan online inhoud, waaronder films, tv-programma’s en meer. Mediaspelers zijn gemakkelijk te gebruiken, met een eenvoudige interface die het gemakkelijk maakt om je favoriete inhoud te vinden en af te spelen. Het is ook relatief betaalbaar, waardoor het een geweldige optie is voor diegenen die streaming media willen toevoegen aan hun thuisbioscoop opstelling.

Spring naar toolbar